25.7.09

Har du pakket snippeska?

I dag er det et elendig skitvær, og vi dro på et museum her uti øyan. Den gamle prestegården er omgjort til bygdemuseum, og vi fikk en særdeles interessant og morsom omvisning av en av "gammelkarran". Her er altså noe av det vi fikk se.

Dette, mine damer og herrer, er altså en lys levende snippeske. Hvori herrene i hine hårde dager oppbevarte sine snipper.


Det du ser her er hva man for et knapt hundreår siden puttet i ørene når hørselen begynte å skrante. Jepp, et høreapparat!


Skal man være helt sikker på at maten blir god, kan det være greit å risse et kors inn i redskapen. Jeg er helt "overgjett" over all overtrua her ute, det er nesten ikke til å tro. Feks lagde de seg en innretning som lignet på et kors i baugen på båtene, også kalt "draugekorset". Korset skulle skremme draugen, må vite. Ja, Jesu navn er sannelig kraftig, haha :)

Vi fikk også se ei svartmalt kiste, som tidligere har stått på en av gårdene på ei av øyene uti her. Det var slik i gamle da'r at man lagde seg ei kiste, og så satte man den for eksempel i naustet - kanskje man hang den opp i taket - i påvente av eget dødsfall. Eller noen andres, for hvis noen døde og ikke hadde kiste, ja, da kunne man for eksempel låne naboens til man fikk snekret en selv. Akkurat denne kista som vi fikk se hadde også blitt brukt som sykebåre i minst to tilfeller...det var nå det de hadde :)

Ellers var det fullt av gammelt utstyr til alt fra baking, snekring, fisking og gårdbruk - og også 750 gram edderdun (eller e-dun som vi kaller det, dun fra ærfugl) til den nette sum av 34.000 kroner. Det oppsto noe uenighet om denne prisen er reell, men edderdun er uansett en av de dyreste duntypene.

Jeg fikk forresten omsider sett ørn i går! Vi var ute med båten (vi fikk laust selv om hovedfortøyinga var under vann;) og endte opp med to små sei og et par-tre store torsker. Det var en kjempeherlig tur, og jeg håper det blir vær til en ny båttur i morra.

God helg! :)

Ingen kommentarer: